Buna vestire: O sărbătoare a bucuriei

Getting your Trinity Audio player ready...

În fiecare an, pe 25 martie, creștinii sărbătoresc Buna Vestire, vestea bună constând în amintirea momentului când Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naște pe Mesia. Cel mai răspândit obicei creștin care marchează acestă zi sfântă constă în consumul de pește, biserica dezleagă la consumul de pește pentru creștinii care țin postul paștelui, iar tradițional se spune că cei care gustă pește în această zi vor avea parte de un an întreg plin de prosperitate și împliniri, simțindu-se precum peștele în apă. Zeci poate sute de kilograme de pește se consumă în această zi, fiind organizate inclusiv festivaluri specifice; anul acesta în București are loc Festivalul Pescăresc în parcul Kiseleff.

Ca multe alte sărbătorii românești, și Buna Vestire este o sărbătoare marcată de tradiții și superstiții, astfel conform unei superstiții, cei care se ceartă în ziua de Buna Vestire ar putea avea parte de necazuri tot anul. Această credință servește ca un îndemn la armonie și pace în această zi specială, care aduce o veste bună și minunată, conform semnificației sale. În regiuni precum Bucovina, se păstrează obiceiul de a nu se pune ouă la cloșcă în acestă zi, de teama că puii ar putea ieși cu anomalii. În alte locuri, oamenii practică „Noaptea focurilor” în Maramureș, adunând lucrurile nefolositoare și dându-le foc pentru a purifica și a pregăti spațiul pentru un nou început. De asemenea, există obiceiul de a pune sare și pâine în pragul casei ca hrană pentru îngeri, pentru a ocroti casa și a o feri de boală și de catastrofe.

În lumea satului tradițional, Buna Vestire mai este cunoscută sub numele de Blagoveștenie sau „Ziua cucului”. Conform unei alte superstiții, fetele care vor să se căsătorească pot afla câți ani mai au de așteptat până când se va ivi soțul sortit, numărând cât de des cântă cucul în ziua de Buna Vestire.